perjantai 13. maaliskuuta 2015

Pertti Oksan muistolle

Yhteistyökumppanimme Pertti Oksa menehtyi vakavan sairauden seurauksena 4.3.2015.

Ehdimme Pertin kanssa tuntea vain reilut pari vuotta, mutta tuona aikana hän ehti jättää merkittävän jäljen Kaartilan tilan historiaan.

Kesällä 2012 kuulin radiosta Pertti Oksan haastattelun. Siinä hän kertoi, että Saimaan juomatehdas rakentaa Mikkeliin panimon, joka käyttäisi oluenpanemisessa luomuviljaa.

Soitin Pertille heti haastattelun jälkeen ja ehdotin, että ottaisin heille ylimääräiseksi jätteeksi jäävän olutmäskin possujemme ruuaksi. Idea ei ottanut tuulta ja vaikutti siltä, ettei Pertti ehtinyt panimon perustamiskiireissään asiaan keskittymään.

Syksyllä jouduin tyhjentämään sikalan. Rehukustannukset olivat korkeat ja tuottajahinnat alhaiset. Toiminta oli ollut tappiollista jo pitkän aikaa.

Tämä oli kova paikka, sillä possuja tilallamme oli kasvatettu jo 20-luvulta lähtien.

Samaan aikaan Pertillä oli pahin kiire hellittänyt ja hän koitti kiivaasti muistella, kuka oli se juvalainen sikalanpitäjä, joka muutama kuukausi aiemmin oli kysellyt mäskin perään.

Onneksi tuttu juvalainen rakennusyrittäjä vinkkasi, että kyselijän tuntomerkit viittaavat allekirjoittaneeseen. Hän oli ollut muutama vuosi takaperin remontoimassa sikalaa.

Niinpä Pertti sai numeroni ja soitti kysyäkseen, vieläkö mäski kiinnostaisi possujen ruuaksi.

Homma lähti räväkästi liikkeelle. Mäski alkoi liikkua ja possut palasivat Kaartilan tilalle. Ensimmäiset luomumäskillä ruokitut possut menivät Oxa-ravintoloille Mikkeliin ja myöhemmässä vaiheessa Helsingin Bruuveriin, jonka Pertti myös omisti.

Tämä yhteistyö johti Kaartilan mallaspossun perustamiseen.

Pertin kanssa oli mukava tehdä yhteistyötä. Hän oli ideoinnissaan vauhdikas, mutta hän osasi viedä ajatuksiaan myös käytäntöön. Hän oli kiireinen, mutta silti hän soitti aina takaisin päin. Hänellä oli kädet täynnä oman liiketoimintansa kehittämisessä, mutta hän halusi tukea myös pientä paikallista maatalousyrittäjää.

Pertin valoisa luonne ja rohkea esimerkki kannustivat meitä oman toimintamme kehittämisessä. Siitä olemme Pertille kiitollisia.

Otamme osaa lähimmäisten suruun.


Jouni Kaartinen, isäntä
Kaartilan mallaspossu